Шта све могу да направим од старог бицикла?

са рдионице Шта све могу да направим од старог бицикла?  Са радионице Шта све могу да направим од старог бицикла?

У понедељак, 16. aприла 2012. године са почетком у 16.00 сати, у галерији Врачарска башта ће се одржати изложба механичких направа Шта све могу да направим од старог бицикла?

Уметничке скулптуре су настале у блок креативној радионици коју је водио колектив Каркатаг у Шуматовачкој – Центру за ликовно образовање за  време трајања зимског распуста (јануар 2012.) у оквиру програма Секретаријата за спорт и омладину града Београда. 

У радионици Шта све могу да направим од старог бицикла? прикупљени материјал је кориштен у уметничке сврхе. Наглашавајући и еколошки значај креативних  радионица овог типа, у овом програму чланови колектива су у раду са децом и младима користили метод реупотребе/рециклаже за пренамену старих бицикла и њихових делова (које је колектив сакупио на отпадима секундарних сировина) и израду практичних предмета који  могу имати свакодневну употребу.

Полазници су на примеру нечега што им је блиско могли да уче и опробају се у креативној рециклажи, као и раду са алатима.

У радионици коју је подржала и општина Врачар учествовали су ученици београдских основних и средњих школа који су кроз четири дана конструисања, брушења и заваривања дошли до занимљивих решења за реупотребу одбачених бициклистичких делова.

На отварању ће се догодити и промоција друге блок радионице Каркатаг колектива из циклуса Шта све могу да направим од...? под називом Музика из зупчаника на којој се планира конструисање механичких музичких инструмената.

Каркатаг колектив (www.karkatag.com) интересује кретање механизама. Њихова интерактивност и перформативност и њихов однос са људима и простором подстиче нас да измишљамо и правимо машине које генеришу специфичне догађаје. Као основни материјал колектив користи нађене и одбачене машине, њихове делове, као и предмете из свакодневног живота, истражујући могућности да се искористе њихова затечена функционалност, естетика и историја која варира између индустријске, руралне и урбане.