Изложба мозаика Светлане Милановић и Драгане Вујић у Галерији општине Врачар

Шуматовачка – Центар за ликовно образовање најављује две самосталне изложбе мозаика својих полазница-хобисткиња у септембру у Галерији општине Врачар: 

Светлане Милановић 

ЖЕНА, ТРАГ У КАМЕНУ
13. - 19. септембар 2013.
Гостујући аутори: Витомир Милановић и Илија Јанковски
 

и

Драгане Вујић

ДИЈАЛОГ СА ПРИРОДОМ
19. -  25. септембар 2013.

Обе изложбе ће бити свечано отворене у 19 сати.

 

Риђокоса, Светлана Милановић Крава, Драгана Вујић

У периоду од 13. до 25. септембра 2013. године, захваљујући вишегодишњој доброј и успешној сарадњи са општином Врачар, Шуматовачка – Центар за ликовно образовање организује две самосталне изложбе својих полазница-хобисткиња у Галерији Општине Врачар:

- Светлане Милановић под називом Жена, траг у камену, која ће се одржати од 13. до 19. септембра и

- Драгане Вујић под називом Дијалог са природом , у периоду од 19. до 25. септембра 2013. године.

Обе уметнице су током претходних неколико година биле успешне полазнице уметничко – образовног програма Шуматовачке: Мозаик, уз стручно вођење професора Александра Пантића, магистра мозаика и иконографије, професора ликовне културе.  

Радећи и саме на припреми својих изложби које овом приликом дају на увид, тумачења и критику широј јавности у једном јавном простору као што је Галерија општине Врачар, потврђују да уметност не припада само затвореним галеријским просторима који негују професионални сиже, већ да је отворена и као таква, саставни део амбијента града, у коме се препознају и драгоцено преплићу едукација, стваралаштво, јавни простори и култура као интегрални део живота и освешћеног постојања сваког појединца.

Из каталога:

Уживам у ликовној племенитости камена и керамике, богатству њихових боја и облика, игри светлости, сенки и одсјаја коју може да пружи једино мозаик. Посебно фантастичан доживљај је тренутак откривања (окретања) завршеног мозаика. Један од мноштва дарова које ми ти тренуци пружају је и инспирација-изазов да се упустим у стварање новог-следећег мозаика. (Светлана Милановић)

За посвећенике у ликовне уметности, изузетна је радост и задовољство откривање посебних, личних, ауторских поетика. Једна од тих откривених и пројављених поетика је и сликарско-мозаичарски наратив Светлане Милановић. Њен ликовно-стваралачки простор у погледу мозаичког слога показује чистоћу и прецизност рачунарског кода којим се покушава обухватити и описати свевремена, универзална уметничка инспирација, лајт-мотив жена, њезина фигура и лик.

 Пољубац, Светлана Милановић 

Дубљи слој овог уметничког исказа је и ситуација у којој симбол и принцип жене, женствености и женског,  бива тумачен и разоткриван од стране саме жене која је своју женскост већ остварила и исказала, што посматрача уводи у занимљив и неуобичајен антрополошки и естетички доживљај. Тако у Светланиним мозаицима жена постаје симбол растерећен и ослобођен сексуалног и еротског, и зато се,  пре свега очитава као универзални ликовни знак којим се кроз мноштво његових естетских варирања покушава исказати и приказати стално присуство и значај женског у онтологији и културама човечанства. (Александар Пантић)

СВЕТЛАНА МИЛАНОВИЋ је рођена 1947. у Београду где се школовала и дипломирала на Технолошко-металушком факултету. Радни век провела је радећи у области рачунарства и информационих технологија. Интересовање за уметност и ликовно стваралаштво прати је од ране младости кроз цео живот. Тако јој се случајно указала могућност да се у Шуматовачкој опроба и у уметничкој техници мозаика. Непосредан контакт са стварањем у мозаику је потпуно освојио и фасцинирао. Захваљујући овоме до сада смо имали прилику да њене уметничке радове обликоване мозаиком видимо на Пролећном салону УЛУС-а, Пролећној изложби Перо Арт Центра и изложбама Шуматовачке – Центра за ликовно образовање Шуматовачка. Садa имамо прилику да уживамо у избору мозаичких радова уприличеном за  њену прву самосталну изложбу.

Лет, Драгана Вујић


Мозаик ми пружа јединствену могућност да своје естетске  утиске о природи које бележим фотографијом изузетно прецизно и тачно преведем у много чвршћу и трајнију форму бетона и камена. Оно што ми је приликом стварања у мозаику посебно занимљиво јесте однос целине према мноштву њених појединачних делова (модула) од којих је мозаик изграђен. У раду веома обраћам пажњу на детаље као што су: димензије модула, њихове боје и текстуре, као и строгост и густина слога. Рад у мозаику захтева време и стрпљење, али реализација сваког мозаика је за мене истовремено и снажно емотивно и стваралачко испуњење. (Драгана Вујић)

Посвећеност, прецизност, упорност и стрпљење наочигледније су карактеристике Драганиног приступа стваралачком раду. Мозаици које створи носе у себи специфичан, помало нестваран, унутарњи живот ликовног мотива који је њима обликован. Њен промишљен поступак редукције колорита, наметања текстуре камена површини фигуре и виртуозна прецизност у преношењу појединачних детаља са оригинала, додатно доприносе томе да ликови на њеним мозаицима буду убедљивији, тачнији и реалнији него на својим фотографијама. (Александар Пантић)

ДРАГАНА ВУЈИЋ је рођена 1975. у Београду. Током већег дела живота прати је интересовање за ликовне и примењене уметности. Дипломирала је на три различита смера на Вишој политехничкој школи у Београду и званично има три занимања: инжењер графичке технологије, графички дизајнер и дизајнер индустријских производа. Током последњих неколико година интензивно се бави мозаиком и скулптуром. До сада су њени радови излагани на годишњим изложбама: Мозаик малог Формата VII, Пролећна изложба УЛУС-а 2013, IV Међународна изложба Уметност у минијатури МајданАрт 2013, а сада имамо прилику и да видимо њену прву самосталну изложбу.

Радно време Галерије општине Врачар је радним данима од 10 до 17 сати.