ШУМАТОВАЧКА И ДЕЧИЈЕ ОДЕЉЕЊЕ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ ПРЕДСТАВЉАЈУ ПРВУ КЊИГУ ИЗ ШУМАТОВАЧКИНЕ ЕДИЦИЈЕ НА ТАЛАСИМА РЕЧИ ПОД НАСЛОВОМ МОРСКИ ПУТ

На слици слева на десно: Данијела Ранчић, стручна сарадница за програме Шуматовачке, Филип Ђуришић, Јасминка Петровић, Милутин и Лазар Стојић

 

Гости: О.Ш. СВЕТИСЛАВ ГОЛУБОВИЋ – МИТРАЉЕТА

Петак, 28. фебруар 2014. са почетком од 15.00 сати

Дечије одељење Библиотеке града Београда Чика Јова Змај, Хиландарска 7, Београд

 

Гости: Јасминка Петровић, дечија списатељица, Милутин Стојић и Филип Ђуришић аутори-писци и Лазар Стојић, аутор илустрација, иначе полазник програма Цртање и сликање, који у оквиру Шуматовачке води мр Коча Огњановић, магистар сликарства. 

Гости догађаја су другари/ице из основне школе Светислав Голубовић – Митраљета

У петак, 28. фебруара, са почетком од 15.00 сати, у Дечјем одељењу Библиотеке града Београда Чика Јова Змај, биће представљена књига под насловом Морски пут, прва из књижевне едиције На таласима речи, коју је 2013. године покренула Шуматовачка.


Књига је резултат креативне књижевно-истраживачке радионице за младе узраста од дванаест до осамнаест година Млади писци у акцији са... коју је током прошле године, у оквиру Шуматовачке, сваке суботе водила Јасминка Петровић.

Млади полазници су читали, разговарали, писали (а по потреби глумили, цртали и сл.) и  размишљали на теме као што су: породица, школа, љубав, пријатељство, насиље међу вршњацима, уметност, природа, екологија, родна равноправност, друштвене мреже итд.
Своја прва књижевна дела почели су да стварају у слободној форми или на задате теме: песме, кратке приче, књижевну критику, новинску вест, интервју, репортажу итд. То је био предложак за настанак прве Шуматовачкине књижевне едиције На таласима речи, која ће се састојати од књига написаних и илустованих од стране младих писаца и креативаца окупљених око Јасминке, али и из других радионица и уметничко-образовних програма Шуматовачке.

Током промоције у дечијем одељењу Библиотеке града Београда Чика Јова Змај,  Јасминка Петровић и млади аутори - Милутин, Филип и Лазар, говориће о свом раду на књизи, о шеширима који су им били инспирација за писање и читаће омиљене делове из своје књиге.

Ученици старијих разреда основне школе Светислав Голубовић – Митраљета из Батајнице представиће и биће представљени различитим моделима и типовима шешира (класични, екставагантни, модерни), које су створили у сарадњи са својим професорима у претходној школској години.


Шешири су и наслов краће радионице, коју ће одржати  Јасминка Петровић и у којој ће моћи да учествују сви посетиоци.

Књига Морски пут и едиција На таласима речи су до сада представљене у Београду у оквиру програма Књижара на отвореном  удружења Номад, на Београдском сајму књига и у оквиру програма Књижевни кафе у Гете институту у Београду, а следе, поред Библиотеке града Београда Чика Јова Змај,  презентације у другим библиотекама Београда и Србије, у Дому омладине Београда у марту, као и на фестивалу Пропелер  Дечијег културног центра Мајдан у априлу.


Партнери Центра за ликовно образовање – Шуматовачка на овом пројекту су Удружење НОМАД, Дечији културни центар Мајдан и Дом омладине Београда.