Шуматовачка на Миксер кидс фестивалу 2014.

Радионица: Монотипија као ликовни израз – радионица за графичка истраживања


 

Центар за ликовно образовање – Шуматовачка је и ове године учествовао на Миксер фестивалу, у оквиру радионица за децу из области уметности, програмом Монотипија као ликовни израз – радионица за графичка истраживања, ауторке и водитељке Маше Миленковић. Радионица је била намењена најмлађим посетиоцима Миксер фестивала који су том приликом имали прилику да се упознају са овом техником креативног изражавања израдом графика средњег формата. Захваљујући Машином стручном упознавању и вођењу кроз радионицу, посетиоци су могли да открију још један начин визуелног изражавања, који се, такође, негује у оквиру Шуматовачке.

 


 

Субота, 7. јуни 2014. у периоду од 14 до 16 сати, на Миксеру је био иделалан тренутак за упознавање са графиком кроз технику монотипије, истраживање, развијање креативности и усвајање технике визуелне уметности као начина комуникације. Сваки учесник је могао да ослика цинкану плочу по сопственој идеји, користећи сликарске уљане боје разређене ланеним уљем. Сликало се четкама, ваљцима, туферима и сунђерима, у зависности од сопственог избора технике, комбиновањем свих боје као и у сликарству. По завршетку рада на плочи, сваки од учесника је заједно са водитељком радионице, Машом Миленковић, на графичкој преси испод влажног папира одштампао свој рад.

Овом приликом Вам представљамо један део тих радова.

 

 

Биографија аутора:  

Маша Миленковић је рођена у Београду, 1977. године. Завршила је Вишу школу ликовних и примењених уметности, одсек за наставника ликовне културе. Радила је као сарадник у настави на одсеку за графику. Дипломску изложбу је одбранила на Факултету луковних уметности у Београду, у класи редовних професора Жарка Смиљанића и Катарине Зарић.

Добитница је награде за Малу графику, у оквиру награђених радова студената ФЛУ. Стекла је диплому школе фотографије „Фотографија као средство комуникације“, водитеља Бранка Суића и Драгана Вилдовића, КЦСГ.

Активно се бави графиком и фотографијом. Од јануара 2013. је сарадник Центра за ликовно образовање  Шуматовачка. Живела је и радила у Америци у периоду од 1999. до 2001. Говори енглески језик. Живи и ради у Београду.

Телефон: +381 63 880 13 74

Мејл: mashamilenkovic13@gmail.com


Одабране изложбе:

2009.  МАЛИ ПЕЧАТ – Галерија Графички колектив, Београд.

2010.  EASTERN EUROPEAN PRINTMAKERS TODAY – Изложба пројекта Alex Kirillov-a, САД.

2010.  Награда за мали формат графике у оквиру изложбе награђених радова студената ФЛУ, Галерије ФЛУ, Београд.

2011. МЕЂУНАРОДНО БИЈЕНАЛЕ ГРАФИКЕ – Пратећа изложба минијатура, Пројекат међународне размене универзитета и уметничких школа, Лијеж, Белгија. 

2011.  МАЈСКА ИЗЛОЖБА – Галерија Графички колектив, Београд.

2012.  МАЛИ ПЕЧАТ – Галерија Графички колектив, Београд.

2013.  МАЈСКА ИЗЛОЖБА – Галерија Графички колектив, Београд.