Промоција књиге Морски пут на дечјем фестивалу ПРОПЕЛЕР, 20.09.2014.

Промоција књиге Морски пут на дечјем фестивалу ПРОПЕЛЕР

Субота, 20. септембар 2014. године од 11 до 12 часова

ДКЦ Мајдан, Козјачка 3 – 5, Београд

 

У оквиру дечјег фестивала ПРОПЕЛЕР 2014 (19. – 21. септембар), у продукцији ДКЦ-а Мајдан, представљена је књига  Морски пут из нове књижевне едиције дечје књижевности На таласима речи, организовано је дружење са младим ауторима прве књиге: Милутином Стојићем, једним од два писца (млади писац Филип Ђуришић је био спречен да дође) и Лазаром Стојићем, аутором илустрација.

Заинтересовани посетиоци и гости фестивала Пропелер могли су да се друже са ауторима, да им  постављају питања, прелистају или купе књигу.

ШУМАТОВАЧКА – ЦЕНТАР ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ је 2013. године отворила врата за Књижевно-креативну-истраживачку радионицу за младе узраста од дванаест до осамнаест година под називом Млади писци у акцији са Јасминком Петровић. Радионице су се одржавале сваке суботе од 12.00 до 13.30.  Окупљени око Јасминке, млади полазници су почели да стварају своја прва књижевна дела: у слободној форми или на задате теме, прве песме, кратке приче, књижевну критику, новинску вест, интервју, репортажу... неки су водили дневник, а неки су помогли запосленима у Шуматовачкој да сроче сјајан текст за потребе маркетинга куће.

То је био предложак да се направи нова књижевна едиција На таласима речи, написана и илустована од стране младих писаца окупљених око Јасминке, али и из других радионица и уметничко-образовних програма Шуматовачке. Аутори прве књиге из едиције На таласима речи, под називом Морски пут ,су Милутин Стојић и Филип Ђуришић, који су вођени вештом руком Јасминке, своја прва дела ,,озбиљних“ писаца (приче и новеле), написали током 2013. године. Аутор илустрација је Лазар Стојић, полазник програма Цртање и сликање, који води мр Коча Огњановић, магистар сликарства. 

Партнери Центра за ликовно образовање – Шуматовачка на овом пројекту су Дечији културни центар Мајдан и Удружење НОМАД.

Књига Морски пут је до данас представљена у оквиру програма Књижара на отвореном (удружење НОМАД), на 58. Београдском сајму књига на штанду Marks and Bleeds у IV хали, у оквиру програма Књижевни кафе у Гете институту у Београду, у Библиотеци града Београда, оделење  Чика Јова Змај и у Дому омладине Београда у сали Американа.

Радионица је одржана и у основној школи Краљ Петар Други Карађорђевић и у оквиру манифестације Ноћ музеја 2013., односно колажног програма  Reality Art Show – R.A.S.H. Шуматовачке у Галерији Куће легата, Кнез Михаилова 46, 18. и 19. маја 2013. године.

Од средине октобра 2015. године, радионица Шуматовачке – Центра за ликовно образовање, у сарадњи са Дечијим културним центом Мајдан, се „сели“ у простор ДКЦ-а Мајдан (Козјачка 3 – 5, Сењак), у оквиру које ће тинејџери-аутори припремати следећу књигу, која ће бити реализована, такође уз подршку удружења Номад.  

Шуматовачка и Дечији културни центар Мајдан ће на време објавити информацију о почетку рада радионице.