Дани европске баштине, 19. 20. и 28. септембар – радионица калиграфске ћириличне поруке-народне изреке и умотворине, иницијали и почетна украшена слова


У оквиру манифестације Дани европске баштине, МА Јелена Дамњановић, дипломирана ликовна уметница, мастер графичарка, која води уметничко-образовне   програме Графика и Калиграфија, као и уметнички занат Гравирање у Центру за ликовно образовање – Шуматовачка (http://www.sumatovacka.rs/articles/view/30/77/jelena-damnjanovi%C4%87.html?menu_id=82) одржала је:

  • 19. септембра, на првом спрату Дома културе, ЈП СКЦ Обреновац (Краља Александра Првог 63, Обреновац) две радионице калиграфских ћириличних порука:
    • Почетна украшена слова у тексту и
    • креативно смишљавање иницијала почетних слова властитог имена и презимена.
  •  20. септембра, Код Сахат куле на Калемегдану у Београду,  презентацију калиграфског писања: калиграфске ћириличне поруке, минијатуре, иницијали и почетна украшена слова.
  •  28. септембра, у Сали општинског већа ГО Вожеовац (Устаничка 53, Београд) радионицу Калиграфско исписивање народних изрека и умотворина.

Програм се састојао од теоријске и практичне едукације полазника пружањем општих знања о историји калиграфских иницијала и почетних украшених слова. 

Теоријски део програма ставио је фокус на историју и развој ћириличног писма, значај старих српских калиграфских минијатура, иницијала и потребе људи према украшавању рукописа и слова.

Полазници су се упознали, кроз теоријски приказ и практичан рад, са најзначајнијим ћириличним писмима: Мирослављево јеванђеље, Милутинов натпис, Устав и полуустав, Брзопис, Школско писмо.

Методологија предавања огледала се у приказивању визуелног материјала и презентације, чиме се и отворио простор за разговор и дискусију са полазницима у радионици. Практични део програма састојао се од рада полазника у групи који су имали задатак да калиграфски исписују народне изреке и умотворине као и да осмисле ликовна решења за иницијале и почетна украшена слова у тексту уз помоћ разноврсног ликовног материјала и употребом биљних, животињских, фигуралних и геометријских орнамената.

Циљ програма радионице је био да се кроз ослобађање креативности у циљу стварања уметничког (калиграфског) дела који је носилац одређене поруке, полазницима пружи опште теоријско и практично знање о калиграфији – уметности лепог писања, као и да их подсети на вредности српског писма-ћирилице.

Програм је био прилагођен за све старосне узрасте а посебно је био намењен ученицима основних и средњих школа.

 

САРАДЊА: ЦЕНТАР ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ – ШУМАТОВАЧКА,  ГО ВОЖДОВАЦ,  ЈП СКЦ ОБРЕНОВАЦ И ЈП БГ ТВРЂАВА