На свежем ваздуху са... Данијела Пурешевић

Четвртак, 27. фебруар 2020. од 18 сати

Центар за ликовно образовање

Шуматовачка 122

Врачар 

 У оквиру свог редовног програма На свежем ваздуху са.... Центар за ликовно образовање наставља са представљањем аутора из различитих области домаће уметничке и културне сцене. Кроз занимљиве разговоре и отворене трибине у којима гост-домаћин презентује занимљиве делове из свог опуса рада и води активни разговор са присутном публиком, тј.посетиоцима програма.

Овог пута, Данијела Пурешевић ће се осврнути на нешто више од 40 година рада у домену савремених визуелних уметности, подсећањем на поједине истакнуте тачке на сопственој временској линији рада и развоја. Почетак, који сеже од 1978. године – почетак студија историје уметности и прва посета Бијеналу визуелних уметности у Венецији...... па све до ауторске изложбе „Критичари су изабрали“, која је под насловом „Уметник (ни)је присутан“ одржана јануара 2019. у Галерији КЦБ.

 

Данијела Пурешевић 

 

Историчар уметности, ликовни критичар, уредник у Редакцији за културу РТС

Дипломирала 1985. године историју уметности на Филозофском факултету у Београду, на катедри за модерну уметност.

Од 1984. као ликовни критичар активно делује на српској, југословенској и међународној ликовној сцени. 
Радила у уређивачким одборима и објављивала текстове у бројним часописима код нас, и у иностранству. Била је селектор и уметнички директор, као и члан жирија, комисија, савета, и организационог тима бројних манифестација у домену савремене уметности.

Аутор бројних текстова каталога изложби, неколико изложбених концепата и предавања.

Од 1990. године ликовни критичар и уредник у Редакцији за културу ТВ Београд (РТС). Аутор великог броја прилога из области визуелних уметности, и уредник, аутор и сценариста више стотина емисија (серијали Деведесете, Арт зона, Метрополис, Културни центар, итд).

Добитник Награде „Ранко Радовић“ (заједно са арх Данком Селинкићем) у категорији телевизијске емисије, изложбе и мултимедијслане презентације, 2010. године.

Добитник Награде „Лазар Трифуновић“за критичко промишљање савремене ликовне и визуелне уметности, 2016. године.

Члан УЛУПУДС-а и Међународног удружења ликовних критичара АИЦА-Секција Србија.