Самостална изложба Ање Тончић

Среда, 02. децембар у 19 сати

Галерија „Степениште“  

Отварање самосталне изложбе Ање Тончић

L U L L – Ања Тончић

(концепт пројекта)

Ликовни односи настали као продукт удела и утицаја физичких теорија о холографској интерферометрији, акустици, теорији рефракција и интервенцијској комбинаторици, постављају сплет организоване хаотичности која постепено сумира конструктивне елементе понуђеног призора, омогућавајући анализу и визуелизацију појма притиска и супер понирања напона.

Сагласје  у цртачком принципу густе концентрације линијских релација има циљ наглашавања дестабилизације перцепције при обртном кретању, користећи визуелне методе експерименталних електромагнетских интеракција у приступу самом цикличном покрету на статичној подлози познатим по методологији футуризма и каснијег оп-арта, која доводи до концептуалног изазивања инертне позиције класичног цртежа који се на формално-стилском плану генерише кроз приказ слика-покрета, форми које су флуктурне и убрзавајуће, иако омеђене конвенционалним оквиром класичног медија.

Овом серијом цртежа и слика на платну ауторка представља ритмичке визије беспредметних ковитлаца као платформу универзалног аспекта суочења, са намером ликовне интеграције резултирајућих покрета, тактова, деформација и вибрација, истовремено користећи привидно лимитирану покретност цртачког манира као средство обликовања и израза мишљења и става о егзактној композицији, провоцирајући формулацију питања о специфичном проблему и/или феномену самог отпора као нужности и покретача.

Ања Тончић (1996, Београд) дипломирала је на основним академским студијама 2018. год, као и на мастер студијама 2019. год. на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку сликарство под менторством професора Милете Продановића.

Проглашена је за најбољег студента генерације на Факултету ликовних уметности 2019. године.

Од 2013. године активан је учесник на преко 70 групних и самосталних излагачких пројеката у земљи и иностранству.

Добитник је 12награда, од којих се издвајају откупна награда Галерије Fabriano у Италији и Награда Факултета ликовних уметности за сликарство ,,Риста и Бета Вукановић - сликари”.