„SHAPE OF WATER“ - самостална изложба Светлане Јовановић

(видео рад, радови на папиру  и  подна инсталација од керамике и фолија)

Отварање: четвртак, 4. јул 2024. у 19 сати     

 

Вода као материја прима , супстанца без које не би постојао живот на Земљи, сви њени  непоновљиви видови  и облици одувек су ме привлачили.  Плаветнило неба, преплети модре и азурне у дубинама мора, аквамарин и тиркизне у реци и  огледање зелене шуме  у језеру,  сажимају се на  површини  воде. Сјаје се и мигоље флеке које упијају разноврсне тонове и  боје. Одрази на површини воде су  узбудљива ликовна игра али мене   плаши и занима  оно што се крије иза,  у воденим дубинама.

  Видео рад “ Shape of water“,  је  инспирисан интезивним колористичким снимцима воде направљеним у Зоо врту.   Видео слике које се пуштају упоредно бесконачно се понављају у лупу и подвлаче необјашњиву лепоту и динамику воде, таласања, колорита воде из базена за пингвине. Све то сам искористила да прикажем ову прасупстанцу као живи и непоновљиви организам. Доносим је  кроз  титраву видео слику где нас  крупни кадрови уз звучне записе жубора и  шуштања воде  купају и увлаче  у себе,  преплављујући нас  потпуно.

Ликовну игру  на папиру и истраживање водене материје развијам  градећи прозирну , флуидну , безграничну супстанцу. Преко  прозирних акварела наносим тонове густог акрилика. У игри бојом упорно додајем и одузимам,  пресликавам  слојеве, преплићем их и остављам фрагменте  да вире из дубине.  Просипам, капљем, спирам,  додајем и одузимам, експериментишем бојом, текстуром и линијом стварајући бесконачни полиптих. Радове повезујем у лични ритам и доживљај материје воде. Стварам бескрајни низ у коме бесконачна водена површина,  као исконска материја, флуидно и безгранично   пулсира.  ПРА материја која у себи сажима  духовно и телесно.

Истраживање материје и простора  води ка  раду у  керамици. Ново искуство и истраживање форми  у керамици прелило се у амбијенталну инсталацију “Рефлексије“. Трепераву водену површину представљам подном инсталацијом тродимензионалних ликвидних, форми. Ови појединачни рефлекси  у себе сажимају аквамарин, тиркизну и модру зелену градећи тиркизно-зеленкасту  лелујаву флеку на поду.

Вода јe супстанца која је у   основи свега . Oнa je  извор живота, али и упозорење да  га без ње не може бити. Човеку је потребно  еколошко освешћење, док још није касно. Желим да кроз своје радове скренем пажњу на лепоту и снагу природе али  и на  поремећен однос човека и природе који треба освестити  и тражити нове начине повезивања. Кроз ангажовње у  уметности можемо  на још један начин  покушати да се покидане нити поново повежу.

Светлана Јовановић

 

Светлана Јовановић ( девојачко Mарковић) рођена је 12.02.1978. године у Шапцу. У родном граду је завршила основно и гимназијско образовање. Дипломирала на Факултету ликовних уметности у Београду 2003. године. Магистрирала је на интердисциплинарним последипломским студијама, група за вишемедијску уметност, код професора Чедомира Васића и Владана Радовановића.Члан је УЛУС-а од 2004. год., а звање самосталног уметника добила 2006. год. Од 2010. ради као професор цртања и сликања у средњој уметничкој школи ''Теxноарт Београд''.Светлана је излагала на 20 самосталних и великом броју групних изложби. Учесница је многих ликовних колонија од којих издваја: Мишарску , Колонију Шабачке гимназије, Пожаревачку , колонију „Власина 2020“ и Грочанску ликовну колонију 2023. Њени радови се налазе у приватним колекцијама у земљи и иностранству.

Полазнa тачка у уметничком деловању Светлане Јовановић је природа, коју испитује у различитим медијумима.  Бира да ради велике формате  које су богато прекрива текстуром, некада површину слике посипа пигментима или просипа cпектар плавих лазура по папиру , све време  материју слике гради  од импулса  из природе.  Ту је и монументалан цртеж којим стрпљиво тка  доживљене пејсаже на ивици са реалним, али и онај, апстрактни где видимо плетење, пулсирање енергије добијене посматрањем микро пејсажа. Интересовања је воде ка истраживању простора у амбијенталним инсталацијама где испиитује могућности видеа, фотографије, керамике, звука у доношењу неисцрпне теме - 4 (пра)елемента.

У свом раду покушава да подвуче значај и важност природе, скрене пажњу на неопходност очувања природне средине и обнављање покидане везе између човека и природе.