Школа Батика

Марија Васиљев, Art WorkШкола батика у Шуматовачкој

 

Предавач: Марија Васиљев, сликарка, самостална уметница.

Услов:
 плаћена котизација. 

Трајање: два семестра (септембар-јун).
Статус предмета: необавезан. 
Услов: плаћена котизација.
Број полазника/ца: до петнаест пунолетних полазника/ца у једној наставној групи. Настава се, у складу са бројем уписаних полазника/ца одвија у више група.

Уводни део

Батик је древна индијска уметност и техника ручног бојења и осликавања тканине (свила, лан, памук, чак и неке мешавине природних са синтетичким влакнима)  помоћу воска а уз познавање „тајни добрих чворова“. Реч „батик" је индонежанског порекла, а ова техника била је распрострањена широм Африке и Азије пре много векова.

Мајстори батика цртају угрејаним текућим воском, односно покривају места која не желе обојити, а затим тканине урањају у различите боје и то од светлије ка тамнијим.

Батик се може комбиновати и са другим техникама, традиционалним и модерним, што  савремени уметници често чине.  Батик техником се може осликати и кожа, папир, дрво и керамика.

Наставни програм:

  • Увод у технику и географско порекло батика;
  • Начин  и примена материјала и боја.  

Неопходан прибор и материјали за рад које сваки ученик треба да обезбеди: платно, пигменти за текстил, четкице за уметничке радове од природне длаке, боје за батик, средство за фиксирање боје, угљени штапићи или меке оловке за прављење прелиминарне скице.

Неопходан прибор и материјали за рад које обезбеђује Шуматовачка: парафин, водено купатило (две кухињске посуде различите величине, тако да мања може да стане у већу), грејно тело за топљење парафина. рамови, посуде за намакање текстила и дрвени или пластични штап за мешање у посуди.

Начин рада:

У првом семестру нагласак је на традиционалној техници и начину употребе пигмената и прибора за рад. Следи примена готових арикала, цртање слободном техником и употреба шаблона, које предходно, полазници сами праве од папира и картона. Следећу фазу чини демонстрирање рада са тушевима и ајлајнерима за текстил.

Предавања и рад се одвијају у атељеима Шуматовачке и инспиративној Врачарској башти са фином дозом културне баштине.

Припрема за годишњу изложбу/ревију/позоришну представу обухвата и израду одевних предмета, слика и лампи.

Методологија:

Рад са полазницима је интерактиван и уз експериментисање на другим материјалима, папиру, дрвету... и излажење из оквира признате ликовне естетике. Предавач инсистира на препознавању и неговању личног ликовног израза код сваког полазника као и различитим или јединственим начинима примене уметности батика. Музика и батик. Театар и батик.

Марија Васиљев