Борис Чакширан

Борис Чакширан је познат као костимограф, кореограф, сликар и редитељ.

Дипломирао је као сликар-костимограф на Универзитету уметности у Београду, а специјализовао се у Великој Британији и Америци.

Борис је уметнички директор ЕРГстатус плесног театра у оквиру кога води плесну трупу и семинаре са интернационалним гостима, као и независне радионице.
Од 1996. гостује као кореограф и педагог у једној од најелитнијих школа за савремени плес у Израелу МАСПА, као и на универзитетима у Хаифи, Тел Авиву и на Рубиновој академији у Јерусалему. Од 1995. води програм за независне пројекте на Интернационалном фестивалу савременог плеса у Битому, у Пољској. Низ година је водитељ драмских радионица у Ћећини, у Италији.
Његов рад са младима са ивице друштва као и у области плесне терапије био је представљен на конференцији Art in Healing (1996.) на Duke University у Дураму, Северна Каролина, и на Конференцији лидера у области позоришног рада са и за особе са инвалидитетом (2012.) у Кенеди центру у Вашингтону, САД. 

Као редитељ радио је у Србији, Босни и Херцеговини, Израелу и Пољској. Режирао је луткарске и музичке представе за децу и младе, као и представе са маргинализованим групама (особе са инвалидитетом, ратни ветерани, старе особе, припадници ЛГБТ популације...).

Тренутно ради и као уметнички директор Фестивала ангажованог театра Off Frame у Београду.

Као дизајнер радио је са многим компанијама за израду одеће у Кини и Хонг Конгу, али и дизајн за позоришни плакат, стручне и друге публикације. Поред дизајна радио је и више мултимедијалних инсталација за фестивале у земљи и иностранству.

Као костимограф радио је у позоришту, на телевизији и на филму. Сарађивао је са највећим компанијама за израду костима у свету, као што су Western Costume Company, Холивуд,  Berman's & Nathan's, Лондон, као и Бољшој Театар у Москви. У кинематографији је признат као аутор костимограф на многим копродукцијама са Италијом, Француском, Немачком и САД. У Србији и региону Борис је сарађивао са многим водећим позориштима, али је такођје познат и по многим ТВ серијама (Крај династије Обреновић, Отворена врата, Црни Груја,  Вратиће се роде, Монтевидео итд.).

Добитник је бројних награда и признања у области костимографије и савременог плеса, као што су: Кристална призма, за костимографију филма Убиство са предумишљајем, УБУС медаљон на Фестивалу кореографских минијатура, Годишња награда УЛУПУДУС-а, Валтровићева награда и друге.

Борис Чакширан је члан и оснивач многих домаћих и интернационалних уметничких удружења.